NHB College 2012 Round #9 - Collegiate Quiz Bowl Packet

NHB College 2012 Round #9 - Collegiate Quiz Bowl Packet

NHB College 2012 Round 9 Tossups 1. This undertaking was largely prompted by the military success of Zanghi over the forces of Count Joscelin. A perma...

35KB Sizes 0 Downloads 3 Views

Recommend Documents

Round 9 Tossups.pdf - Collegiate Quiz Bowl Packet
The rules for candidates running on another party's ticket are outlined by this state's ... to Malcolm Smith, Kirsten Gi

Sun - Collegiate Quiz Bowl Packet
over by Irish developer Garrett Kelleher and Shelbourne Development. Designed by Santiago Calatrava to be resistant to s

Anime! - Collegiate Quiz Bowl Packet
Edited by Pete Burns of the University ofIowa Academic Quiz Club. Subject: Anime! There are no powers. Why? Do you reall

CRR Packet 10 - Collegiate Quiz Bowl Packet
[10] The Ten Years of Spring in this country were brought to an end by operation PBSUCCESS, which resulted in the ouster

VCU Open 2013 Round #1 - Collegiate Quiz Bowl Packet
This group counted Bill Wilkinson as one of its members before Jerry Thompson revealed that he was working for the. FBI.

SDI Round 2.pdf - Collegiate Quiz Bowl Packet
(Meta) ​One team from this state was the first your writer ever lost to at a National tournament. One coach from this

eCopy, Inc. - Collegiate Quiz Bowl Packet
unknowingly he bumped into Lee Harvey Oswald leaving the book depository. A consummate anchor, he has served with the CB

eCopy, Inc. - Collegiate Quiz Bowl Packet
11. John Getz and Frances McDormand come across as actually sympathetic as the illicit lovers marked for murder, and Dan

competition federation academic - Collegiate Quiz Bowl Packet
In this novel, a mangled female body is found in the street after being eaten by dogs, and when a woman stops to investi

JJeO-~s - Collegiate Quiz Bowl Packet
Answers (in chronological order): OUTLANDOS D'AMOUR, REGATTA DE BLANC,. ZENYATTA MONDATTA, GHOST IN THE MACHINE, SYNCHRO

NHB College 2012 Round 9 Tossups 1. This undertaking was largely prompted by the military success of Zanghi over the forces of Count Joscelin. A permanent acquisitions by this campaign was the conquest of Lisbon by Alfonso I. Fifty years after a previous victory at the same site, this campaign included the force of one participant being destroyed at the battle of (*) Dorylaeum. A side-theater of this campaign was a smaller campaign against the Wends. In another battle during this campaign, an army under Nur-ed-Din defeated the combined forces of Conrad III, Louis VII, and Baldwin III of Jerusalem, which had laid siege to Damascus. Prompted in part by the fall of Edessa, for 10 points, identify this military campaign preached by Bernard of Clairvaux and conducted in 1146 and 1147. ANSWER: Second Crusade 043-12-54-09102

2. The first pope with this name excommunicated a Gnostic named Marcion. One man who would later adopt this papal name served in the court of Frederick III and failed to gain support for a crusade against the Turks at the 1459 Council of Mantua. A later pope of this name issued a bull calling for the deposition of Elizabeth I. This was the name of a pope who signed a concordat with (*) Napoleon I reestablishing Catholicism in France. A pope of this name issued Mit brennender Sorge after a concordat he signed with Hitler was broken. For 10 points, give this name shared by the longest serving pope, the ninth, who ruled during the Italian unification. ANSWER: Pius 094-12-54-09103

3. This woman was once sent to live on North Brother Island, and her story was told in the NOVA episode, “The Most Dangerous Woman in America”. Alphonse Cotils, accused of the same crimes as this woman, had his sentence suspended in 1924. A political cartoon in the New York American depicted this woman breaking skulls into a (*) skillet. She worked for the Warren Family in Oyster Bay and was deemed a “danger to the public” due to her occupation as cook. She was tracked down at the Sloane Maternity Hospital after 25 people at that hospital became sick. For 10 points, name this woman infamous for carrying a certain type of salmonella. ANSWER: Typhoid Mary [or Mary Mallon] 094-12-54-09104

4. During one military campaign, this man allied with Quintus Lutatius Catulus to defeat the Cimbri at Vercellae. His candidacy for plebeian tribune was backed by the Caecilii Metelli family. After the “last decree” of the Senate passed during the electoral riots that saw the murder of Gaius Memmius, this man turned former tribune Saturninus over to a mob that killed him. This general, who had served under (*) Quintus Metellus in the Jugurthine War and won at Aquae Sextiae, was exiled and united with Lucius Cornelius Cinna. This man took Rome from his rival, and carried out bloody purges until his death in 86 BCE. For 10 points, identify this Roman general of the Social War, a rival of Lucius Cornelius Sulla. ANSWER: Gaius Marius 043-12-54-09105

NHB College 2012

Round 9

Page 1 of 11

5. This man described whacking a bush with a stick to agitate a spider in an early work, and in another applied Newton’s teachings to rainbows. He wrote “Of Insects” and had 11 children with Sarah Pierpont. This man addressed the issue of predetermination in Freedom of the Will, written while he was in Stockbridge (*) converting members of the Mahican and Mohawk tribes. His most famous work examines the passage “their foot shall slide in due time” from Deuteronomy and asserts that the title figures “deserve to be cast into hell”. For 10 points, name this leader of the First Great Awakening who wrote Sinners in the Hands of an Angry God. ANSWER: Jonathan Edwards 094-12-54-09106

6. One piece of legislation concerning these people was a 1778 law that allowed them to sign leases for 999 years. These people were also the subject of a 1791 law which was problematic for the Cisalpine Club, an organization of these people. The passage of a major piece of legislation concerning these people was motivated by one man’s victory in the county (*) Clare election and subsequent denial of seat under the Test Act and Corporation Act. That man was allowed to take his seat after the government of the Duke of Wellington passed a law allowing these people, who included Daniel O’Connell, to hold political and military offices. For 10 points, identify these residents of Great Britain, persecuted for being members of a certain Vatican-headquartered religion. ANSWER: British Catholics [do not accept or prompt on “the Irish”] 043-12-54-09107

7. Svante Paabo used bones from the Vindija Cave in this modern day country to show evidence of Neanderthals interbreeding with humans. This modern day nation was home to the Republic of Ragusa, and it witnessed the Vukovar Massacre. Its entry into the EU has been stalled by a border dispute over the Bay of Piran. In the early 1970s, Savka Dabcevic-Kucar and Miko Tripalo brought about its namesake “Spring." HDZ party leader (*) Franjo Tudjman took power here after the fall of the USSR, and this modern day nation contains historical regions like Istria and Dalmatia. For 10 points, name this former Yugoslav nation with capital at Zagreb. ANSWER: Croatia [or Hrvatska or Republic of Croatia] 094-12-54-09108

8. Grover Cleveland unofficially used George Bruce Cortelyou in this role, although the first man to officially hold this post was J. Leonard Reinsch, who served under FDR. In the late ‘80s, it was held by Marlin Fitzwater. One recent man to hold this post wrote What Happened: Inside the Bush White House and Washington’s Culture of Deception. A man serving in this position inspired a namesake (*) gun control law when he was shot by John Hinckley, Jr. Besides James Brady, holders of this post included Tony Snow and Ari Fleischer. It’s currently held by Jay Carney. For 10 points, name this White House official tasked with briefing the media. ANSWER: White House Press Secretary 094-12-54-09109

9. It’s not Paris, but the passage of the Doctor Registration law in 1968 prompted students to shut down a medical university in this city. A Summer Olympics held here was the setting for Cary Grant’s Walk, Don’t Run, and Iva Toguri D'Aquino resided here during World War II. The Place That Was Promised and Underground chronicled a terrorist attack in this city carried out by a group now called (*) Aleph. Over 100,000 people died in this capital city in a 1923 earthquake, although Frank Lloyd Wright’s Imperial Hotel survived the quake. Home to the Akihabara district, for 10 points, name this capital city of Japan. ANSWER: Tokyo 094-12-54-09110

NHB College 2012

Round 9

Page 2 of 11

10. Prior to the start of this period, rumors of a caco revolt resulted in a withdrawal of $500,000 which was taken to the National City Bank. This period was preceded by the short-lived presidency of Vilbrun Guillaume Sam, and commenced with Sam’s replacement by Sudre Dartiguenave. Presidents who ruled during this period included Louis Borno and Stenio Vincent, though (*) Hoover appointee Dana Munro was the effective governor. This period began with the landing of Admiral William Caperton and ended when FDR ordered a withdrawal. Lasting from 1915 until 1934, for 10 points, identify this period in the history of a Caribbean nation, during which it was under the military control of a North American country. ANSWER: United States occupation of Haiti [accept any equivalents which make it clear that the US is controlling Haiti] 043-12-54-09111

11. Gloria Emerson relentlessly attacked this “dear boy” for driving a Rolls Royce in an interview that provided source material for David Leaf and John Scheinfeld’s documentary about this man’s deportation. He once launched a protest from the Amsterdam Hilton Hotel. This man’s death was first reported during a (*) Patriots-Dolphins Monday Night Football game by Howard Cosell and came at the hands of a man who wrote “To Holden Caulfield. From Holden Caulfield. This is my statement” on a copy of The Catcher in the Rye. For 10 points, name this man who wrote songs like “Give Peace a Chance” with the Plastic Ono Band after leaving the Beatles. ANSWER: John Winston Lennon 094-12-54-09112

12. In order to get around the Jeffersonian embargo, this man disguised a Chinese shopkeeper as a fictitious diplomat named "Punqua Winchong" and got permission to sail to China, where he had an exclusive contract with the British East India Company. This man allied with his former rivals William Clark, Pierre Chouteau, and Manuel Lisa, ten years after he commissioned Captain (*) Thorn to sail the ship Tonquin to Cape Disappointment, where the first American colony on the Pacific coast was named for him. He used his fortune to found what became the New York Public Library. For 10 points, name this richest man in early nineteenth-century America, a fur magnate. ANSWER: John Jacob Astor 019-12-54-09113

13. A Human Rights Watch report notes that eight members of the National Popular Resistance Front have been killed in this country over the last three years. In July 2011, this country's Truth and Reconciliation Commission, led by another country's former vice-president, Eduardo Stein, ruled that this country had experienced a (*) coup when opposition to an attempt to end presidential term limits led to Roberto Michelleti’s becoming president. For 10 points, name this country where that 2009 event overthrew Manual Zelaya, and where current president Porfirio Lobo has promised an investigation into the deaths of 350 people in a February 2012 prison fire. ANSWER: Republic of Honduras 019-12-54-09114

NHB College 2012

Round 9

Page 3 of 11

14. Most of historian Andrew McLaughlin’s publications were about this item. One of the first historians of this item was John Fiske, who popularized the "heroic" view of it. Ellen Nore and Peter Novick both proclaimed that developments in the late twentieth century discredited the most famous work about this item; that work was extensively criticized by Forrest (*) MacDonald. One historian of this item drew on the work of Carl Becker to identify it as what Jackson Turner Main called the resolution of “cosmopolitan commercialist” and “agrarian localist” interests. For 10 points, name this item, which shifted power to an oligarchic elite according to Charles Beard’s Economic Interpretation of it, which was itself criticized by McDonald’s study We the People. ANSWER: the United States Constitution 019-12-54-09115

15. The FRODEBU political party is dominated by people of this ethnicity. In 1972 this group attacked a palace in Gitega, killing Ntare V. One Prime Minister of this ethnicity, Pierre Ngendandumwe, was assassinated a week after his appointment by the Ganwa leader, Mwambutsa IV. Under Belgian rule, these people were subject to control by a minority population until the ascendancy of Gregoire Kayibanda. Two men of this ethnicity, Cyprien (*) Ntaryamira and Juvénal Habyarimana, were killed when their Falcon 50 was shot down in 1994 near Kigali. For 10 points, name this ethnic group which orchestrated a genocide in Rwanda against the Tutsi. ANSWER: Hutu People [or Bahutu or Wahutu] 094-12-54-09116

16. During this event, a man using the pseudonym "Jafsie" sent coded messages through columns in the Home News. That man, retired school principal John Condon, offered one thousand dollars to the perpetrator of this crime. The suicidal Violet Sharpe was ruled out as a suspect in this case; many modern revisionist theories focus on the involvement of Isidor Fisch. This case was investigated by the state police, commanded by Norman (*) Schwarzkopf’s father, and achieved a break when Arthur Koehler of the Forest Service identified the origin of wood in a broken ladder as the attic of a German immigrant. For 10 points, name this 1934 crime for which Bruno Hauptmann was executed after the discovery on a New Jersey roadside of the corpse of a famous aviator’s son. ANSWER: the kidnapping of the Lindbergh baby [or the kidnapping of Charles Augustus Lindbergh, Jr.; accept synonyms for “kidnapping”; accept murder or synonyms in place of “kidnapping”] 019-12-54-09117

17. This man was the first to record a song about a road where “you gotta ride it like you find it” and another song about a man who will "take the morphine and die" if he's abandoned by the woman he married "last Saturday night." In a noted concert, this man was erroneously credited with writing a song about “a hard working man” whose “body never was found.” This former travel companion of Blind Lemon Jefferson sang for Pat Neff, the governor of (*) Texas, who commuted his first murder sentence; while imprisoned again in Louisiana, he met John and Alan Lomax. For 10 points, name this folk pioneer and popularizer of “Rock Island Line,” “Goodnight Irene,” and “Where Did You Sleep Last Night,” whose nickname may derive from his surviving a shotgun blast to the stomach. ANSWER: Leadbelly [or Huddie William Ledbetter] 019-12-54-09118

NHB College 2012

Round 9

Page 4 of 11

18. A longtime holder of this office was the highest-ranking person accused in the book Looters of the Public Domain, but died from a “botched tooth extraction” during an appeal. Another person holding this position accused Andrew Johnson of "selling his birthright" and was holding this office while nominated as John Breckenridge's running mate. In addition to John H. Mitchell and Joseph Lane, this office was held by a man who feuded with his former law student Richard (*) Neuberger and was joined only by Alaska Democrat Ernest Gruening in voting against the Gulf of Tonkin Resolution. In 1995, a holder of this office resigned after being accused of harassing ten women. For 10 points, Wayne Morse and Bob Packwood held what office, now occupied by Jeff Merkley and Ron Wyden? ANSWER: United States Senator from Oregon [prompt on Senator] 019-12-54-09119

19. During this period, Sir Julius Caesar engineered a revival of the Distraint of Knighthood. A riot broke out at the Church of St. Giles during this period in a reaction to an amendment of the Prayer Book and later spread to include the Covenanters. During this period, inland towns were forced to pay (*) ship money during peace time, and dominant advisers included William Laud. Henrietta Maria’s influence over her husband during this time was much criticized, and it ended after the First Bishops’ War required the king to call the Short Parliament. For 10 points, give this term for the period of time where Charles I ruled without calling Parliament. ANSWER: The Personal Rule of Charles I [or the Eleven Years’ Tyranny; prompt on answers such as "the kingship of Charles I"] 094-12-54-09120

20. One ruler of this empire was humiliated by the Roman ambassador Gaius Popillius Laenas and sparked a revolt by siding with the priest Jason over Menalaus. Another ruler of this empire allied with Attalus of Pergamum to put down the rebellion of Achaeus, and later was forced to sign the Treaty of Apamea after losing the Battle of Magnesia. This empire, once ruled by (*) Antiochus the Great and the target of the Maccabean revolt, was founded by a man who traded land to Chandragupta Maurya in exchange for 500 elephants. That founder of this empire later allied with Cassander and Lysimachus to win the Battle of Ipsus against Antigonus Monopthalmos. Founded by a man with the moniker Nicator, for 10 points, identify this post-Alexandrian empire stretching from Thrace to India. ANSWER: Seleucids empire or kingdom 043-12-54-09121

21. An American couple of this surname wrote How to Know Butterflies and, along with George Needham, name the system for classifying the veins of insect wings. In addition to those pioneering entomologists, this surname is borne by an epidemiologist who proved that the isoniazid vaccine for TB worked and is the namesake of the public health department at (*) Johns Hopkins. Another person of this name was a YMCA agent who boasted of how many people he had driven to suicide as head of the New York Society for the Suppression of Vice, in which role he lobbied for an act restricting all forms of "obscenity" from being sent through the U.S. Mail. For 10 points, give this surname of Anthony, also borne by the owner of land near Virginia City, Nevada which became a rich silver lode. ANSWER: Comstock 019-12-54-09122

NHB College 2012

Round 9

Page 5 of 11

NHB College 2012 Round 9 Bonuses 1. This law imposed a fine on those who held public land in excess of a certain prescribed limit, and ended discrimination against plebeians. For 10 points each: [10] Identify this constitutional reform of Roman law enacted in 367 B.C.E. ANSWER: Licinian Rogation [or Licinio-Sextian Rogation or Law] [10] The Licinian Rogation was reluctantly accepted by this Roman dictator, who celebrated four triumphs, repelled the Gauls, and conquered the Etruscan city of Veii. He’s sometimes called the second founder of Rome. ANSWER: Marcus Furius Camillus [10] During the siege of Veii, Camillus introduced this innovation to military management, called the stipendium. ANSWER: paying the army [accept logical equivalents] 043-12-54-09201

2. This event is shown on a pediment sculpted by Francis Bird, and in a painting with heavy tenebrism where the orange-clad subject is on his back, arms raised, seemingly about to be stepped on by a horse. For 10 points each: [10] Identify this event from Christian tradition. ANSWER: the conversion of St. Paul on the road to Damascus [or obvious equivalents; accept Saul for "Paul"] [10] Two paintings of the conversion of St. Paul, including the one described previously, were by this late Renaissance painter of Bacchus and The Calling of St. Matthew. ANSWER: Michelangelo Merisi da Caravaggio [10] A dark-skinned man in a turban on a rearing horse and a man who is covering his face so that only his furry red hat is visible appear in this painter's version of the scene. A skull sits atop a lectern in front of a cave in his St. Francis in Ecstasy. ANSWER: Giovanni Bellini [prompt on Bellini; prompt on G. Bellini] 019-12-54-09202

3. This treaty called for the elimination of methyl bromide emissions by 2005 in developed countries. For 10 points each: [10] Identify this 1987 treaty that sought to stem the expansion of the hole in the ozone layer by limiting the use of substances like CFCs. ANSWER: Montreal Protocol on Substances That Deplete the Ozone Layer [10] The United States pulled out of this treaty for reducing carbon emissions in 2001. It was originally formulated in a namesake Japanese city in 1997. ANSWER: Kyoto Protocol [10] This Progressive Conservative Canadian Prime Minister signed an acid rain accord with George H. W. Bush in 1991. He succeeded John Turner. ANSWER: (Martin) Brian Mulroney 094-12-54-09203

NHB College 2012

Round 9

Page 6 of 11

4. This man was the leader of the forces that defeated Thomas Muntzer at Bad Frankenhausen, and he also attempted to mediate the Marburg Colloquy between Luther and Zwingli. For 10 points each: [10] Identify this margrave of Hesse, who gained his byname from his efforts to rebuild his state after wars against the Holy Roman Emperor Charles V. ANSWER: Philip the Magnanimous [or Philip der Grossmutige] [10] Philip’s major diplomatic effort was the unification of Protestant princes into this defensive alliance. ANSWER: Schmalkaldic League [10] Philip ran into some problems with his wife but did not want a divorce. So he had this man, a prominent Protestant theologian who promoted Protestant unity and sought a reconciliation with Catholicism, convince Luther and Melancthon to allow him to take a second wife. ANSWER: Martin Bucer 043-12-54-09204

5. This city contains a statue of native son Charles Darwin, and Roger de Montgomery was made earl of this city by William the Conqueror. For 10 points each: [10] Identify this count town along the English-Welsh border. The Quarry in this city hosts a notable flower show. ANSWER: Shrewsbury [10] Shrewsbury is the capital of this English county. It appears in the title of a poetry collection featuring “To an Athlete Dying Young” by A. E. Housman. ANSWER: Shropshire [10] During the English Civil War, Charles I headed to Shropshire and recruited an army to fight this first battle of the conflict. The armies of Robert Devereux and Prince Rupert fought to a draw at this battle. ANSWER: Battle of Edgehill 094-12-54-09205

6. This story opens with the line, “None of them knew the color of the sky”. For 10 points each: [10] Identify this short story where an oiler named Billy eventually drowns before being rescued by men at the Mosquito Light Inlet. ANSWER: “The Open Boat” [10] This Stephen Crane novel contains an officer who insults the 304th by comparing them to mule drivers. It centers on a Civil War soldier named Henry Fleming. ANSWER: The Red Badge of Courage [10] This character from The Red Badge of Courage is described as “the loud one” prior to his first battle, although his fear of death causes him to give a bundle of letters to Henry. ANSWER: Wilson 094-12-54-09206

7. A popular song commemorating this event begins by describing “tin soldiers and Nixon coming”. For 10 points each: [10] Identify this event where four students were killed protesting the Vietnam War at an Ohio University. ANSWER: Kent State Shootings [or May 4 Massacre or Kent State Massacre] [10] About a week after the Kent State Shootings, two students were killed by police at a historically black university in this state. This state was also where James Meredith went to college. ANSWER: Mississippi [10] Construction workers in this city engaged in the Hard Hat Riot against students who were themselves protesting the Kent State Shootings. This city was the site of the earlier Dead Rabbits Riot. ANSWER: New York City 094-12-54-09207

NHB College 2012

Round 9

Page 7 of 11

8. John of Brienne and a papal legate named Pelagius were rivals for control of one side in this campaign. For 10 points each: [10] Identify this military campaign partially led by Andrew II. It was successful in capturing Damietta. ANSWER: Fifth Crusade [10] Andrew II ruled both Croatia and this country. Its first king, Stephen I, claimed divine right to rule over the Magyars. ANSWER: Kingdom of Hungary [or Magyarország] [10] Andrew II granted autonomy to the Transylvanian branch of these people. They share their name with a “shore” of coastal defenses that contained the Roman forts of Branodunum and Dubris along the English Channel. ANSWER: Saxons 094-12-54-09208

9. Following VE Day, sailors in this city rioted after being given "open gangway". For 10 points each: [10] Identify this Canadian city, site of a large explosion in 1917 after the SS Imo collided with the SS Mont-Blanc. ANSWER: Halifax [10] Groups like the Black Refugees and the Black Loyalists were sent to Nova Scotia after fighting for the British in this war, which saw the burning of Washington, D.C. ANSWER: War of 1812 [10] The British gained control of the Maritime Provinces from the French thanks to this treaty. Austria signed the later Treaties of Rastatt and Baden, while Great Britain also gained control of Gibraltar in this treaty. ANSWER: Treaty of Utrecht [or Peace of Utrecht or Treaties of Utrecht] 094-12-54-09209

10. Convicted as a heretic, this man contrived to escape and find refuge with William Fisher, where he plotted to kidnap the king while the latter was at Kent. For 10 points each: [10] Identify this Lollard excommunicated by Thomas Arundel for heresy and eventually hanged over a flame for his conspiracies. ANSWER: Sir John Oldcastle [10] Oldcastle had plotted to kidnap this English monarch, with whom he had previously been friendly. This king would go on to win a major victory of the French at Agincourt. ANSWER: Henry V [10] Another rebellion faced by Henry was the Southampton plot, which aimed to replace Henry with this man, who revealed the plotters’ intention to the king, with the result that the conspirators were executed. ANSWER: Edmund Mortimer, 5th Earl of March, 3rd Earl of Ulster [accept either name or title] 043-12-54-09210

11. Name these owners and editors of the New York Evening Post, for 10 points each. [10] The newspaper was founded by this author of the Report on Manufactures and national debt advocate. ANSWER: Alexander Hamilton [10] This man was editing the Evening Post when he attempted to whip rival editor William Stone in the street in 1831. He also wrote the poem "The Embargo." ANSWER: William Cullen Bryant [10] This ambassador to Spain during the Civil War was a leader of the Mugwumps, a virtuous Interior Secretary under Hayes, and the first German-born person elected to the U.S. Senate. He edited the Evening Post during the Arthur administration. ANSWER: Carl Schurz 019-12-54-09211 NHB College 2012

Round 9

Page 8 of 11

12. This man allied with his brother-in-law, Amir Husayn, to defeat Ilyas Khoja, after which he turned on Husayn and after defeating him proclaimed himself the inheritor of the Chagatai line of khans. For 10 points each: [10] Identify this Turkic ruler who founded a Samarkand-based empire around 1370. ANSWER: Timur Lenk [or Timur the Lame or Tamerlane or even Tamburlaine if you must] [10] This fourth son of Timur eventually reunited the former’s lands following the struggle that ensued upon Timur’s death. He moved his capital to Herat and is usually held to be the founder of the Timurid dynasty. ANSWER: Shah Rukh Mizra [10] Timur initially supported but later ended up fighting against this khan of the Golden Horde, whom he finally defeated at the Kur River. ANSWER: Tokhtamysh 043-12-54-09212

13. Founded by its first king, Teres, this kingdom was expanded by Teres’ son Sitalces, this kingdom dominated its region throughout the 5th century B.C.E. For 10 points each: [10] Identify this kingdom which in the 4th century was ruled by Cotys I, and was eventually absorbed into the Macedonian empire by Philip II. ANSWER: Odrysian kingdom [10] The Odrysian kingdom was the preeminent power for a century in this region of the southeast Balkans. ANSWER: Thrace [or Thraki or Thracia] [10] The Odrysian kingdom is first mentioned in the works of this historian, who chronicled the Greco-Persian wars and the Achaemaenid dynasty in general in his Histories ANSWER: Herodotus 043-12-54-09213

14. One side in this event dressed up as police officers, and it was investigated by ballistics expert Calvin H. Goddard. For 10 points each: [10] Identify this 1929 event that saw several members of Bugs Moran’s Northside gang killed. ANSWER: St. Valentine’s Day Massacre [10] Violence in Chicago increased after the retirement of this Southside Gang leader, who set up a trust for liquor distribution. Al Capone succeeded this organizer of the National Crime Syndicate. ANSWER: “Papa” Johnny Torrio [or John Torrio] [10] This man also attended the National Crime Syndicate meeting. Deported to Italy in 1946, this New Yorker teamed up with Frank Costello and Meyer Lansky and ordered the murder of Joe Masseria. ANSWER: Charlie “Lucky” Luciano [or Salvatore Lucania] 094-12-54-09214

15. This organization is notable for recruiting sons of upper-middle class Mexicans into their ranks; those recruits are called “Narco-Juniors.” For 10 points each: [10] Identify this criminal organization, one of the most notorious drug trafficking cartels in Mexico. ANSWER: Arellano Felix cartel [note to moderator: accept Tijuana cartel but don’t give that as an answer if they get it wrong] [10] The Arellano Felix organization is sometimes known by the name of this city, located south of the U.S. border across from San Diego, in which it is based. ANSWER: Tijuana [10] In the late 90s, the military campaign against the Arellano Felix cartel was conducted under orders from this man, Mexico’s last president from the PRI party, who was succeeded by Vicente Fox. ANSWER: Ernesto Zedillo Ponce de Leon 043-12-54-09215 NHB College 2012

Round 9

Page 9 of 11

16. This man may have unloaded wine from his ship the Liberty without paying the proper duties on the wine in a 1768 incident. For 10 points each: [10] Identify this first signer of the Declaration of Independence. ANSWER: John Hancock [10] Hancock had an antagonistic relationship with this successor of Governor Francis Bernard. Governor during the Boston Tea Party, his mansion was ransacked in 1765. ANSWER: Thomas Hutchinson [10] This patriot, like his father, was a rival of Thomas Hutchinson. He challenged writs of assistance and supposedly coined the phrase, “taxation without representation is tyranny”. ANSWER: James Otis, Jr. 094-12-54-09216

17. He was hanged on April 4, 1979 after his conviction for ordering the murder of a political opponent. For 10 points each: [10] Name this founder of the Pakistan People’s Party, who had come to power following Yahya Khan’s inability to prevent Bangladeshi independence, and who was the father of Benazir. ANSWER: Zulfikar Ali Bhutto [10] Bhutto was overthrown and executed by a regime led by this man, formerly Bhutto’s army chief of staff. He controlled Pakistan until his death in a 1988 plane crash. ANSWER: Mohammad Zia-ul-Haq [10] Under Zia’s regime, this external intelligence agency of Pakistan returned to prominence. It was the chief conduit for Western arms that went to the Afghan resistance during the Soviet invasion. ANSWER: the ISI [or Inter-Service Intelligence Directorate] 019-12-54-09217

18. During this dynasty, the intellectual school of "literati painting" began. For 10 points each: [10] Name this Chinese dynasty, which was overthrown by Zhu Yuanzhang, the future Hongwu Emperor of the Ming, in 1368. ANSWER: Yuan Dynasty [or Mongol Dynasty] [10] The Yuan’s weak response to a flood of the Yellow River led to this colorful uprising in the 1340s. Its disparate factions eventually united behind the nascent Ming army. ANSWER: Red Turban rebellion [10] Mongol control of Asia was maintained through the use of this communications network. It radiated out from Khanbalik and involved 1400 stations, which horsemen wearing the “paiza” could use to cover 250 miles in a day. ANSWER: the Yam 019-12-54-09218

NHB College 2012

Round 9

Page 10 of 11

19. The War Relocation Authority was founded to transport people to these locations. For 10 points each: [10] Identify these locations, such as Camp Amache in Colorado, where some United States citizens were sent during World War II. ANSWER: Japanese-American Internment Camps [or Japanese-American Relocation Centers or Japanese-American Detention Camps or Japanese-American Citizen Isolation Centers] [10] Harlan Fiske Stone served as chief justice during the internment camp cases. He had earlier been appointed Attorney General by this president, who defeated John W. Davis to become president. ANSWER: John Calvin Coolidge, Jr. [10] In addition to setting up internment camps, Executive Order 9066 authorized these policies to be enforced for people of Japanese descent. The Supreme Court validated these policies in the Yasui and Hirabayashi cases. ANSWER: Racially-Based Curfews 094-12-54-09219

20. The third section of this paper demonstrated how to do coordinate transformations between inertial reference frames moving at constant velocities to each other. For 10 points each: [10] Identify this physics paper whose subsequent sections showed how to compose velocities in such cases, as well as how the Maxwell equations transform in such situations. ANSWER: On the Electrodynamics of Moving Bodies [or Zur Elektrodynamik bewegter Körper] [10] “On the Electrodynamics of Moving Bodies,” was one of three seminal papers published in this year by Albert Einstein; give either the actual year or the colloquial name which it is sometimes given. ANSWER: 1905 or Annus Mirabilis [10] The Annus Mirabilis paper not concerned with special relativity was concerned with describing this process, the random drift of particles suspended in a liquid with a displacement proportional to the square root of time. ANSWER: Brownian motion 043-12-54-09220

21. It was exposed via a New York Sun headline proclaiming, “The King of Frauds”. For 10 points each: [10] Identify this scandal revealed to the public after Henry McComb, a crony of Thomas C. Durant, sued to recover money given to people like Senator Henry Wilson of Massachusetts. ANSWER: Credit Mobilier of America Scandal [10] The Credit Mobilier Scandal was revealed during the administration of this president, who succeeded Andrew Johnson. ANSWER: (Hiran) Ulysses S. Grant [10] The Credit Mobilier Scandal damaged the career of James W. Patterson, a senator from this state. John P. Hale, also from this state, was the Free Soil Party’s presidential candidate in 1852. ANSWER: New Hampshire 094-12-54-09221

NHB College 2012

Round 9

Page 11 of 11