Round 9 Tossups.pdf - Collegiate Quiz Bowl Packet

Round 9 Tossups.pdf - Collegiate Quiz Bowl Packet

Kirk Jing, Will Alston, Nick Jensen    Modern World Tournament 2014  Round #9 Tossups    1.  One of this nation’s leaders dismissed three refugees of...

281KB Sizes 0 Downloads 9 Views

Recommend Documents

NHB College 2012 Round #9 - Collegiate Quiz Bowl Packet
modern revisionist theories focus on the involvement of Isidor Fisch. This case was investigated by the state police, co

Sun - Collegiate Quiz Bowl Packet
over by Irish developer Garrett Kelleher and Shelbourne Development. Designed by Santiago Calatrava to be resistant to s

Anime! - Collegiate Quiz Bowl Packet
Edited by Pete Burns of the University ofIowa Academic Quiz Club. Subject: Anime! There are no powers. Why? Do you reall

CRR Packet 10 - Collegiate Quiz Bowl Packet
[10] The Ten Years of Spring in this country were brought to an end by operation PBSUCCESS, which resulted in the ouster

VCU Open 2013 Round #1 - Collegiate Quiz Bowl Packet
This group counted Bill Wilkinson as one of its members before Jerry Thompson revealed that he was working for the. FBI.

SDI Round 2.pdf - Collegiate Quiz Bowl Packet
(Meta) ​One team from this state was the first your writer ever lost to at a National tournament. One coach from this

eCopy, Inc. - Collegiate Quiz Bowl Packet
unknowingly he bumped into Lee Harvey Oswald leaving the book depository. A consummate anchor, he has served with the CB

eCopy, Inc. - Collegiate Quiz Bowl Packet
11. John Getz and Frances McDormand come across as actually sympathetic as the illicit lovers marked for murder, and Dan

competition federation academic - Collegiate Quiz Bowl Packet
In this novel, a mangled female body is found in the street after being eaten by dogs, and when a woman stops to investi

JJeO-~s - Collegiate Quiz Bowl Packet
Answers (in chronological order): OUTLANDOS D'AMOUR, REGATTA DE BLANC,. ZENYATTA MONDATTA, GHOST IN THE MACHINE, SYNCHRO

Kirk Jing, Will Alston, Nick Jensen    Modern World Tournament 2014  Round #9 Tossups 

  1.  One of this nation’s leaders dismissed three refugees of African descent he had executed as “three little  blacks.” Five intelligence officers sought to bomb refugees from this nation as part of the Wasp Network. A 2001  Pulitzer was awarded to a photo of a child from this nation screaming as an American official jams a gun in his  face, acting on behalf of Janet Reno. Black activists have criticized the practice of “tourism apartheid” in this  nation, whose government cracked down on dissidents in the 2003 “Black Spring.” This nation has persecuted  black activists like (*) Óscar Biscet. Gabriel García Márquez was condemned for being best friends with one leader of  this nation, a favorite vacation spot for Beyoncé and Jay­Z. This nation’s economy is propped up by almost­free  imports from Venezuela. For 10 points, name this nation embargoed by the US and still ruled by a Castro.  ANSWER: Republic of Cuba [or República de Cuba] 

  2. At a rally promoting this language, the politician Long­Hair chanted the phrase “Fuck his mom!”, a famous  battle­cry used by the general who slew a Khagan at Ningyuan [nin­ywar]. The theme of the God Gundam from G  Gundam is entirely in this lingua franca of the Hoa people. Cinema in this non­Korean language was once  dominated by Orange Sky Golden Harvest, which produced series like Story of Ricky and Young and Dangerous,  an example of its (*) “heroic bloodshed” films. Police Story was produced by this language’s cinema, which has  since suffered from censorship laws affecting works like the Infernal Affairs trilogy. This most widely spoken  language in the Pearl River Delta is the origin of the words “chow mein” and “dim sum.” For 10 points, name this  language from Macau, Eastern Guangxi and Hong Kong.  ANSWER: Yue [or Guangdong Hua or Cantonese or Siyi or Taishanese; prompt on Southern Chinese; do not  prompt on Mandarin] 

 

WARNING: DESCRIPTION ACCEPTABLE  3. The SDU and later SDN program were intended to increase this statistic. Steve Sailer found a correlation  between white people’s voting patterns and this statistic, whose decline was the subject of a 2013 book by Jonathan  Last of the Weekly Standard. A Club of Rome report called to lower this statistic, whose decrease was the goal of  the initiative that led to the “four­two­one” problem. September 12th was declared a holiday in order to increase  this statistic and reverse the (*) “Russian Cross.” Policies such as a 1064­euro grant and a reduction in public  transportation fees for certain groups have increased this statistic in France to the highest in Europe. This statistic  decreases in one model’s Stage Three, which is never reached when countries fall into a “trap.” At 2.1, this statistic  hits “replacement” levels. For 10 points, name this statistic that indicates how many kids people are having.  ANSWER: total period fertility rate [or RPFR; or birth rate; or net reproductive rate; accept basically anything  about the rate of having children; accept population growth before “2.1;” prompt on overpopulation; accept marriage  rate until, “Club of Rome called to lower this statistic”­ is done being read] 

  4. A saddle­shaped bilingual cenopath in this city reading, “Please rest in peace, for we shall not repeat the error”  was criticized for omitting the subject in its native language. This “Town of Evening Calm” features Carp Castle,  as well as a museum containing the “Material Witness” exhibit. The pop group Perfume hails from this city, which  is known for piling tons of cabbage on its variant of okonomiyaki. This is the second­largest city bordering the Seto  (*) Inland Sea, just after Kobe. Matsue’s school board was roundly criticized for a curriculum change removing a  manga about this city, Barefoot Gen. The head of Mayors for Peace leads this largest city in the Chūgoku region,  where Kenzō Tange designed the Peace Memorial Park around the Genbaku Dome. For 10 points, name this city,  home to Japan’s largest number of hibakusha and led by mayors known for their opposition to nuclear proliferation.  ANSWER: Hiroshima 

  5. Bill Browder of Hermitage Capital was an activist shareholder in this company who supported actions that made  it into a “national champion.” This company’s Neft subsidiary unsuccessfully attempted to merge with Yukos in  2003. In 2013, ProfMedia was purchased by this company, which is working on the Blue Stream and has  constructed the eastern parts of Nord Stream and South Stream. The government controls 50.01% of shares in 

this company, which is planning to expand its operations into the (*) Yamal peninsula, as well as possibly the  Shtokman and Kovykta fields. Naftohaz has been accused of siphoning from this company’s pipelines, which has led  to a dispute with Ukraine. For 10 points, name this giant Russian company, the world’s largest producer of natural  gas.  ANSWER: Open Joint Stock Company Gazprom [or OAO Gazprom] 

  6. A music video made for this group features the dog Charles walking around on crutches with a boom box; that  dog rides off in a red convertible in the video for their song “Fresh.” Interstella 5555 visualizes an album by this  group, which created a film about a quest to become human, their Electroma. This group released a hit single  featuring the artist behind the album Girl inviting you to (*) “Raise the bar and our cups to the stars.” In an early  viral video by this group behind Human After All, a person shows various lyrics from one of this group’s songs on  their hands. This group, which frequently performs in robot masks, is behind the albums Homework and Random  Access Memories, the latter of which featured Pharrell Williams on a hit single. For 10 points, name this French  electronic duo responsible for “Harder Better Faster Stronger” and “Get Lucky.”  ANSWER: Daft Punk 

  7. In Sleeping Dogs, Winston Chu dies at one of these events. Another of them opens the city elf background of  Dragon Age: Origins. In Gurren Lagann, Nia dies during one of these events, while in an Ang Lee film, Wai­Tung  Gao participates in one. The only avoidable crescendo event in Left 4 Dead 2 occurs at the aftermath of one of these  events in The Passing, when the player encounters the only non­randomly spawned witch. On Futurama, (*)  Coilette is killed by Congo Jack at one of these events after claiming to have African Hydraulic Fever. In a film named  for one of these events, one character tries to fix everything with Windex and owns Dancing Zorba’s. At one of these  events, Olenna Tyrell uses the strangler to poison Joffrey, which is ironic because he had earlier won his throne after  Robb Stark dies at the “Red” one. For 10 points, name these events that title a film about a Big Fat Greek one.  ANSWER: weddings [accept marriage ceremonies or any reasonable equivalent, but prompt after Dancing Zorba’s is  mentioned; prompt on banquets or celebrations or equivalents] 

  8. The AP infamously censored Ken Jarecke’s picture of a young soldier burning to death during this war, which  Rick Atkinson chronicled in Crusade. After this war, one participant expelled over 15% of its population by  kicking out a large refugee community. Carl Sagan incorrectly predicted that this war would cause a scenario  resembling nuclear winter. Article 9 prevented one nation from intervening in this war, leading it to participate in  “checkbook diplomacy.” The Battle of (*) 73 Easting occurred during this war, whose use of organophosphates, not  depleted uranium, probably caused its namesake “syndrome.” A road linking this war’s two main belligerents became  known as the Highway of Death. For 10 points, name this war codenamed Operation Desert Storm, during which a  coalition of nations evicted Iraqi forces from Kuwait.  ANSWER: Persian Gulf War [accept First Gulf War; do not accept Second Gulf War; accept Operation Desert Storm  until mentioned; accept First Iraq War; accept Kuwait War] 

  9. After this state’s governor lost in 1994, he implemented guaranteed issue laws that sparked a death spiral,  destroying its private insurance market. One politician from this state faltered by saying that “cream rises to the  top.” The rules for candidates running on another party’s ticket are outlined by this state’s Wilson Pakula Act. A  far­left political group called the Barack Obama Democratic Club was founded by Mark Levine in this state, whose  Senate balance of power is controlled by the Independent (*) Democratic Conference. In 2013, the FBI arrested this  state’s Democratic Senate Majority Leader for trying to fraud his way onto the GOP ballot. Upon being appointed as  Senator, a Democrat from this state’s 20th district flip­flopped to become one of most liberal Senators. For 10 points,  name this state home to Malcolm Smith, Kirsten Gillibrand and the Rent Is Too Damn High Party.  ANSWER: State of New York [or NY; accept goofy nicknames like the Empire State] 

  10. During a regional election in this nation, the Anna Bligh government was annihilated by Campbell Newman.  Lynton Crosby has been called this nation’s “Karl Rove”. This home nation of the Children Overboard affair issued  the Ten Point Plan in response to the Wik decision and instituted the unpopular WorkChoices program. An  unpopular 10% GST proposal led to a 1993 upset loss for this nation’s opposition leader John Hewson. The balance  of power in the upper house in this nation is controlled by (*) billionaire Clive Palmer, who was outraged when one 

leader promoted the Minerals Resource Rent Tax. This nation’s “black armband” debate led a Prime Minister to  declare “National Sorry Day” to apologize for the Stolen Generations. This nation is currently governed by a  long­time coalition led by the Liberal Party. For 10 points, name this nation led by politicians like John Howard and  Kevin Rudd.  ANSWER: Commonwealth of Australia 

  11. This country’s entrance into NATO was vetoed during a 2008 summit in Bucharest in the wake of  nationalists  from here depicting another country’s Prime Minister in a Nazi uniform. This country’s VMRO­DPMNE party  constructed statues as part of its policy of “antiquization.” In this non­Algeria country, the National Liberation  Front disarmed following the Ohrid Agreement. The Mausoleum of Heraclea Lyncestis is located in this country,  which, from 1992 to 1995, controversially adorned its flag with the Vergina Sun. Oddly enough, the Democratic  Party of (*) Albanians does not the get the majority of votes from this country’s 25% Albanian minority. This  country’s capital contains Pella Square, though its southern neighbor actually controls the ruins of Pella. For 10  points, name this former Yugoslav republic that disputes its name with Greece.  ANSWER: Republic of Macedonia [or Republika Makedonija] 

  12. This organization owns Poly International, which has spent millions on art auction houses, and created the J­20,  which was nicknamed the Mio for its resemblance to K­On! character Mio Akiyama. This organization promoted a  former leader’s grandson who was ridiculed for fatness and bad handwriting. Ghoulified former members of this  organization are found at Mama Dolce's in Fallout 3. The game Glorious Mission was produced by this  organization, which was promoted by a member, the folk singer of  “On the Plains of Hope”, who later became First  Lady. This organization first appears in the Fallout DLC Operation: (*) Anchorage. This organization’s basketball  team brawled with Georgetown Hoyas, spoiling a visit by Joe Biden. In Command & Conquer, this organization first  appeared in Generals, while in Paradox, it opposes the National Revolutionary Army. For 10 points, name this  largest army in the world.  ANSWER: PLA [or People’s Liberation Army; accept Military of Mainland China/PRC/People’s Republic of China  or any reasonable equivalent; if for some weird reason they say Air Force or Navy treat it as if they had said Army] 

  13. During his meeting with Green in The Devil on G­String, God wears this organization’s uniform, as do girls in  The Fruit of the Grisaia while holding a relationship approval meeting. Hideyoshi’s fanclub in Baka to Test is a  spin­off of this organization. Kumar tells Harold that this organization “really knows how to party,” but Kumar  disgusts its members by noting that he used Harold’s toothbrush to scratch his balls. A leader of this organization  sings “O Death” in (*) O Brother, Where Art Thou? The Order of the Raven from Bioshock: Infinite is an expy of  this organization, whose uniform is donned by Bart and the Waco Kid to join Lamar’s gang in Blazing Saddles.  Forrest Gump claims to be named for an early leader of this organization. On Chapelle’s Show, the blind Clayton  Bigsby is an ironic member of this organization, which is prosecuted in Mississippi Burning. For 10 points, name this  organization lionized in The Birth of a Nation.  ANSWER: KKK [or Ku Klux Klan] 

  14. A 2014 election poster in this nation features a picture of Conchita Wurst and a blond girl, asking voters to  choose between them. In 2006, this nation’s Prime Minister gave a profane confidential speech lambasting his own  party for its incompetent “reform without austerity”, which caused riots when leaked. This nation’s Handshake  Transition allowed its Communist Party to transform into a neoliberal party while preserving close ties with  Western banks, leading to the Bokros Package. This non­Moldova nation’s Communist Party was the only other  Eastern Bloc one to win back power, which happened after it renamed itself the (*) MSZP. This nation gave its  ethnic diaspora the right to vote in the 2014 elections, which saw Fidesz win a landslide victory over the fascist  Jobbik party. For 10 points, name this nation now led by Viktor Orbán from its capital, Budapest.  ANSWER: Hungary [or Magyarország] 

  15. A character from Iris Zero can’t stop seeing black examples of these animals, one of which screws a rat after  turning down another in a Perry Bible Fellowship comic. In Shugo Chara, Utau’s leitmotif is a “Labyrinth” of  these animals, which Nagihiko resembles when he transforms into Yamato Maihime. A Smile.dk song used in DDR  is named for these animals, a form of the Golden Witch Beatrice. In Earthbound, these animals let Ness recover 20 

PP. In the Animorphs series, morphing into this animal allowed Cassie to reset her temporary nothlit. Near the end  of a Pixar film, the overweight German (*) Heimlich becomes one of these animals, which name a play about the  diplomat Bernard Boursicot and the secretly male spy Shi Pei Pu by David Henry Hwang. In a reference to “A Sound  of Thunder,” these animals name a film about Evan Treborn failing to change the future. For 10 points, name these  namesake insects of a time travel “effect.”  ANSWER: butterflies [accept lepidopterans; accept Papilionoidea; accept Rhopalocera; accept Ditrysia; accept  specific butterflies; prompt on insects or arthropods or other non­specific answers; prompt on caterpillars; accept  cho­cho] 

  16. Crippling factional strife resulted from this nation’s Seventh Party Congress, which produced the “Strategy for  Socio­economic Stabilization and Development until the year 2000.” This nation converted state­owned enterprises  to publicly­owned companies in this process of equitisation. Pro­government public organizations in this nation are  grouped under the Fatherland Front. Sometimes called the political odd­man out in the TPP, this nation claims to  support a “socialist­oriented market economy,” whose liberalization has been referred to as the (*) Đổi Mới policy.  Bauxite mining has recently begun in the Central Highlands of this nation, which currently administers the specific  island known as Spratly Island. In 1994, Bill Clinton lifted the embargo on this one­party Communist state. For 10  points, name this nation, the subject of the Senate Select Committee on POW/MIA Affairs.  ANSWER: Socialist Republic of Vietnam [or Cộng hòa Xã hội chủ nghĩa Việt Nam] 

  17. This nation was ruled by the Four Party Alliance from 2001 until 2008, when the Grand Alliance won. An event  in this nation inspired the UN to declare International Mother Language Day. Almost all opposition parties  boycotted this nation’s internationally condemned January 2014 elections, before which the Jamaat­e­Islami party  was banned. Officers tied to the Hizb ut­Tahrir movement launched a failed 2011 coup in this nation, whose politics  have been dominated by a brutal rivalry between (*) Khaleda Zia and Sheikh Hasina. Louis Kahn designed the  awe­inspiring Parliament of this nation, where microfinance pioneer Muhammad Yunus founded the Grameen Bank.  The Awami League leads this nation, where the garment factory Rana Plaza collapsed in 2013 in its capital’s division  of Savar. For 10 points, name this nation on the Ganges Delta with capital Dhaka.  ANSWER: People's Republic of Bangladesh [or Gônôprôjatôntri Bangladesh] 

  18. Roemer’s law applies to these institutions, which are funded by the Hill­Burton Act. These institutions are  sometimes funded on the basis of 467 different DRGs, which are an example of a prospective payment system. A  merger is currently occurring between two consortiums of these institutions, Tenet and Vanguard. What became  America’s largest consortium of these institutions was founded by Frist family in Tennessee. Before he resigned in  1997, Florida Governor Rick Scott led that consortium, (*) Columbia/HCA. These organizations receive funding  from one program’s Part A. The Obama administration has tried to strip the tax­exempt status of Catholic­run  examples of these institutions. The largest Jewish example is Manhattan’s Mount Sinai. For 10 points, name these  organizations covered by Blue Cross and Medicare Part A, exemplified by one at Johns Hopkins.  ANSWER: hospitals 

  19. This organization’s HQ contains a depiction of children and churches flanked by fatherly soldiers in Kindred  McLeary’s mural America, The Mighty. This organization’s subdivisions include EAP, WHA, SCA and NEA.  Harold Koh advised this organization, whose media representative is Jen Psaki. Prospective applicants for this  organization need to pass the FSOT. During protests over the YouTube video (*) Innocence of Muslims, four  members of this organization were killed, including Christopher Stevens. This organization’s HQ is the Harry S.  Truman Building in the Foggy Bottom neighborhood. Its EUR head, Victoria Nuland, was caught on tape saying,  “Fuck the EU” while assessing Ukrainian opposition leaders. Cables from this organization were leaked by Julian  Assange. For 10 points, name this department attacked at Benghazi while it was led by Hillary Clinton.  ANSWER: United States Department of State [accept State Department; accept United States Foreign Service since  all clues can really apply to both] 

  20. This man was the most prominent signer of a letter condemning Dartmouth College for its treatment of James  Tengatenga. He declared that the constructive engagement policy was an “abomination.” Miles Davis worked with  Marcus Miller on a song named for this man, whom Alan Dershowitz denounced as a supposed “ racist and bigot.” 

The government denied a visa to the Dalai Lama when he tried to attend this man’s birthday party. He’s not a  computer scientist, but outside his home country this man was the leading popularizer of the term (*) “ubuntu.”  This man retired from his best­known position to head the Truth and Reconciliation Commission after earlier coining  the term “Rainbow Nation.” For 10 points, name this former Archbishop of Cape Town who won the 1984 Peace Prize  for his activism against apartheid.  ANSWER: Desmond Mpilo Tutu 

 

TIEBREAKER 

  21. This man almost died because Leo Ryan invited him on a fact­finding trip to Guyana, where Ryan was  subsequently murdered. This man’s son ran a campaign ad that accurately stated “Barack Obama is the worst  president in history,” propelling him to an Arizona House seat. He toppled incumbent Birch Bayh by riding on  Reagan’s coattails. At the Commonwealth Club of California, this man gave a speech condemning the TV show  Murphy Brown. In one debate, this man’s opponent opened with the line, (*) “Who am I? Why am I here?” A crowd  in American Samoa all looked like “happy campers” to this man, who shocked the country when he trounced Al Gore  in a debate. In an earlier debate, Lloyd Bentsen told this man,“Senator, you're no Jack Kennedy.” For 10 points, name  this greatest American intellectual, a Vice President who mispelled potato.  ANSWER: James Danforth "Dan" Quayle